18 maart 2009

Integratie van een BDE in je leven

Categorie: Feiten over BDE — Desiree @ 11:49

Verder wil ik hier nog een stukje toevoegen over de integratie van de ervaring in je leven. (pag. 73 uit Eindeloos Bewustzijn)

Het accepteren van de ervaring en de veranderde inzichten is vaak afhankelijk van de reactie van de partner en van de familieleden, vrienden, kennissen, artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners.

Deze afhankelijkheid geldt vooral voor de eerste maanden tot jaren na de BDE.

Voor veel mensen is het een ervaringsfeit dat anderen meestal niet in staat zijn zonder vooroordeel en zonder commentaar te luisteren.

Jarenlang zwijgen over de BDE is soms de enige manier om de ervaring een beetje te kunnen hanteren. Men voelt zich sterk veranderd, maar de omgeving is hetzelfde gebleven. Wanneer men is staat is gevoelens en gedachten over de BDE met anderen te delen, kan het proces van acceptatie en integratie meestal pas beginnen.

Met een groot doorzettingsvermogen, en vaak geholpen door positieve reacties uit de omgeving, zijn mensen in staat te gaan leven volgens de nieuw verkregen inzichten over wat in het verdere leven werkelijk belangrijk is.

Sutherland beschrijft daarbij vier fasen; de fase van ontkenning, van stilstand, van geleidelijke vooruitgang en van versnelde integratie.

Regina Hoffman beschrijft vijf fasen; de schok of verrassing door de inhoud van de BDE, de behoefte aan bevestiging (en het ontbreken hiervan), de gevolgen voor de persoonlijke relaties, de actieve zoektocht, en ten slotte het proces van integratie.

Het blijkt dat het integratieproces minstens 7 jaar of langer duurt omdat de poging tot integratie bij zowel de BDE’er zelf als bij de naaste omgeving zoveel weerstand oproept.

Geen reacties »

Nog geen reacties.

RSS-feed voor reacties op dit bericht. | TrackBack URI

Laat een reactie achter

XHTML (U kunt de volgende tags gebruiken):
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> .

*