18 maart 2009

Elementen van BDE’s

Categorie: Feiten over BDE — Desiree @ 11:08

Een BDE komt vaak voor; in Nederland wordt geschat, dat er zo’n 600.000 mensen een BDE hebben gehad! (4,2 %)

Veel mensen vertellen niet over hun BDE, omdat het door veel mensen nog steeds niet geloofd wordt.

En aan de andere kant heb ik er zelf ook een jaar over gedaan, om het verhaal te kúnnen vertellen… Het is zó ingrijpend en diepgaand, dat je daar zelf ook eerst over de ergste schok heen moet komen… Daarom wil ik anderen ook tijd geven, om zelf ook een beetje van de schrik te bekomen.

Maar in sommige situaties kan dat niet; dan voelt het voor mij als ontkenning van mijn identiteit.

Er zijn door Moody 12 elementen beschreven, die tijdens een BDE ervaren kunnen worden. Ik neem hier de tekst over uit het boek “Eindeloos Bewustzijn” van Pim van Lommel. (pag. 38)

1. De onuitsprekelijkheid van de ervaring.

2. Een gevoel van vrede en rust. De pijn is verdwenen.

3. Het besef dood te zijn.

4. Een uittredingservaring of buitenlichamelijke ervaring.

5. a.Verblijf in een donkere ruimte. Slechts 15 procent vindt dit een angstige ervaring.

5. b.Een tunnelervaring. Zij worden met hoge snelheid naar het licht toegezogen.

5. c. Ongeveer 1 á 2 procent van de mensen blijft in de donkere ruimte hangen en men ervaart dit als een angstwekkende BDE; ook wel helle-ervaring genoemd.

6. Waarnemen van een niet-wereldse omgeving, een oogverblindend landschap met prachtige kleuren, mooie bloemen en soms ook muziek.

7. Ontmoeting en communicatie met overleden personen.

8. Ontmoeting met een stralend licht of een wezen van licht. Er wordt absolute acceptatie en onvoorwaardelijke liefde ervaren en men komt in aanraking met diepe kennis en wijsheid.

9. Levensschouw of levenspanorama, of terugblik op het gehele leven vanaf de geboorte. Alles wordt opnieuw beleefd. Men overziet het hele leven in één ogenblik, tijd en afstand lijken niet te bestaan, alles is er tegelijkertijd. Men kan dagen praten over de levensschouw die maar enkele minuten heeft geduurd.

10. Vooruitblik, of een flash-forward; men krijgt het gevoel een deel van het leven dat in de toekomst nog moet komen te overzien en te aanschouwen. Ook hierbij bestaat er dus geen tijd of afstand.

11. Het waarnemen van een grens. Men beseft dat als men deze grens zou passeren, men niet meer kan terugkeren naar zijn of haar lichaam.

12. De bewuste terugkeer in het lichaam, Weer terug in het zieke lichaam is er een diepe teleurstelling dat er zoiets prachtigs is weggenomen.

Geen reacties

Nog geen reacties.

RSS-feed voor reacties op dit bericht. | TrackBack URI

Sorry, u kunt nu geen reacties geven.