17 maart 2009

Oorzaak BDE’s

Categorie: Andere BDEs,Feiten over BDE — Desiree @ 19:30

Op dit weblog plaats ik een aantal bde’s die ik heb gehad. Maar terecht vraagt u/jij zich misschien wel af, hoe het komt, dat ik zoveel van deze ervaringen heb gehad…

Nou, dát is niet zo ingewikkeld. Het was wel heel ingewikkeld om uit te vinden dát het dit was….

In Februari 2008 ging ik met een vriendin op vakantie naar Turkije en in die vakantie merkte mijn vriendin op, dat ik zo vreemd sliep en dat ze regelmatig bang was, dat ik geen adem meer zou gaan halen… Een andere vriendin vertelde ons toen aan tafel, dat dat klonk als slaapapneu en dat ik daarmee naar de dokter moest gaan…

Dat heb ik dus direct na mijn vakantie gedaan… en inderdaad; ik had slaapapneu. Slaapapneu houdt in, dat je tijdens je slaap stopt met ademhalen, waardoor je lichaam te weinig zuurstof krijgt. Je wordt daar enorm moe van en omdat ik dat, achteraf gezien, al heel lang had, had ik ook nog veel meer klachten, waaronder ook spierzwakte en spierkrampen. Ook mijn concentratie was ontzettend slecht. Als je te lang geen adem meer haalt, dan kun je dus uiteindelijk een bde krijgen.

Nu ik erop terug kijk, dan zie ik, dat ik slechtere periodes had, waarin ik dus ook in korte tijd meerdere bde’s kreeg….

Er is één uitzondering; de uitgebreide BDE in de Herberg. Daarbij had ik ook heel veel hartklachten. Ik herken ze zelf als een hartinfarct, maar dat is achteraf nooit bevestigd. Alleen heb ik sinds die tijd een extreme-hartas, wat wel veroorzaakt zou kunnen zijn door een hartinfarct.

In deze periode kreeg ik een kalmerend medicijn, omdat men dacht, dat ik een burn-out had of depressief was. Dat was wel begrijpelijk, maar ik wist, dat dat niet het geval was. Maar ik was té moe, om me nog te verzetten en heb toen toch maar medicijnen genomen, als ‘ze” dachten, dat mij dat zou helpen. Achteraf is dat juist een oorzaak geweest om nog makkelijker een BDE te krijgen, omdat ik toen ook al slaapapneu had.

Uit die ervaring herken ik ook heel sterk, dat je geen pijn meer hebt tijdens de BDE en wanneer je dan terugkomt, dat je dan alle pijn weer terughebt. Dat is niet fijn…

Sinds 24 April 2008 heb ik een CPAP! Ik heb die dag de vlag uitgehangen; nee geen grap; ik was zo blij, dat ik eindelijk wist, waardoor ik maar niet gezond werd en dat ik vanaf dat moment eindelijk kon gaan opknappen, dat ik dat echt de moeite waard vond om de vlag voor uit te hangen!

Het eerste dat ik merkte nadat ik met de CPAP sliep, was dat ik er weer was! Ik ervoer het, dat ik weer lééfde!

Mijn concentratie verbeterde heel snel en ik kon weer leren e.d.!!

Toch ging het nog steeds niet helemaal zoals verwacht had mogen worden. In Juni 2008 las ik, dat hyperventilatie een oorzaak kan zijn van slaapapneu. Ik ben toen de Buteyko-training gaan doen en leerde weer gezonder adem te halen! Ik oefen daar nog steeds mee, omdat het tijd kost om weer helemaal gezond te ademen.

Om van slaapapneu te herstellen kost ook 3 tot 5 jaar.

Maar het is héérlijk, als je na zoveel jaren onder de maat te presteren; nooit te hebben kunnen doen, wat je zó graag wilde; alles mislukte en je wordt dan ook nog als “psychisch geval” benaderd….

Wat ben ik gelukkig, dat die tijd voorbij is en dat ik weet, dat mijn gezondheid nog een paar jaar zal blijven verbeteren!

Geen reacties »

Nog geen reacties.

RSS-feed voor reacties op dit bericht. | TrackBack URI

Laat een reactie achter

XHTML (U kunt de volgende tags gebruiken):
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> .

*