18 november 2009

Ineens geen kind meer

Categorie: Boeken over BDE — Desiree @ 14:07

Subtitel; Als je op jonge leeftijd een bijna-dood-ervaring krijgt.

Auteur; Gerarda van der Veen

Dit is het eerste Nederlandse boek dat zich uitsluitend richt op kinder-bde’s. Het geeft op een liefdevolle wijze inzicht in de broze wereld van de kinderziel; een aanrader voor ouders, leerkrachten en therapeuten.

In dit boek worden de kenmerken genoemd van een BDE bij kinderen. Kinderen die een BDE hebben meegemaakt, staan vaak heel anders, veel verantwoordelijker in het leven. Ze hebben tijdens hun BDE al dingen meegekregen, die leeftijdgenoten niet kennen. Veel kinderen worden niet begrepen en kunnen hun verhaal niet vertellen. Dat maakt dat ze b.v. heel erg gesloten kunnen worden en dat ze soms bv. gedragsproblemen kunnen krijgen, die lijken op ADHD of autisme.

Ook baby’s kunnen al een BDE krijgen! Vaak kunnen ze zich dat later niet herinneren, maar de positieve effecten van een BDE zijn vaak wel zichtbaar. Het blijkt vaak zelfs, dat de positieve effecten na loop van jaren alleen maar meer toeneemt.

Naast positieve veranderingen zijn er helaas ook negatieve effecten, zoals zich terugtrekken, gedragsproblemen e.d. die vaak voortkomen uit onvoldoende goede begeleiding na zo’n ingrijpende ervaring.

Mooi in dit boek vond ik het verhaal van de schrijfster, waarin duidelijk wordt, dat er relaties hersteld kunnen/gaan worden. Dit aspect herken ik zelf ook in mijn BDE’s en gaat niet alleen over dit leven, maar ook over andere levens heen. Heel bijzonder…

Ook viel mij op, dat de manier waarop een kind met BDE benaderd “moet” worden, naar mijn idee voor heel veel mensen niet mogelijk is om dat te bieden. Mensen die zelf een BDE hebben meegemaakt, die zouden dat makkelijker moeten kunnen, denk ik. Wat zou het fantastisch zijn, als we inderdaad zo met elkaar zouden kunnen omgaan. Voor mij is dat juist een pijn die ik hier op aarde ervaar, omdat die aanpak nu juist mist. En die zou voor ieder mens helend en genezend zijn…

Geen reacties

Nog geen reacties.

RSS-feed voor reacties op dit bericht. | TrackBack URI

Sorry, u kunt nu geen reacties geven.