17 mei 2009

Verandering door BDE

Categorie: Familie — Chris @ 22:08

Desirée heeft mij meerdere malen gevraagd of ik vind dat ze veranderd is.

Mijn antwoord is iedere keer opnieuw: Ja en nee.

Ja, ze is veranderd, want ze vindt allerlei zaken die ze voorheen belangrijk vond, niet meer zo belangrijk. Ze kan nu meer dingen loslaten, waar ze zich vroeger veel meer druk om kon maken. Daarnaast zijn andere dingen, zoals Liefde, respect en verbondenheid veel belangrijker voor haar geworden. Ze is opener, meer vrij, meer zichzelf.

En nee, ze is niet echt veranderd, maar wel meer versterkt, zoals ik het zie. De contrasten zijn groter geworden. Wat ze niet belangrijk vond, vindt ze nu nog minder belangrijk, en wat belangrijk voor haar was, is dat nu nog meer. Had ze in het verleden al moeite met sommige televisie programma’s, dan heeft ze dat nu nog sterker. De kinderen en ik kijken graag naar detective-achtige programma’s, zoals NCIS en JAG. Alhoewel ik zelf ook een grote hekel aan geweld heb, en het belangrijk vindt om iedereen met respect te behandelen, vindt ik dat soort programma’s om de een of andere reden toch “leuk”. Desirée beslist niet, en nu nog meer dan vroeger. Zij kan in ieder geval niet meer tegen het geweld en disrespect dat in dergelijke programma’s zit. Ik denk dat ze daar eigenlijk wel gelijk in heeft, maar ik vindt het moeilijk om daar zo strikt mee om te gaan. Ook het journaal vindt ze tegenwoordig maar niets meer, vanwege al de negatieve berichtgeving. Maar dat is geen probleem, omdat toch al vrijwel niemand hier het journaal kijkt. Het Internet is een grotere bron van nieuws, en je kunt zelf kiezen wat je wel en niet bekijkt / leest…

Wat betekenen deze veranderingen voor mij, als haar echtgenoot ?

Ik probeer vooral “mee te liften” op de dingen die zij door haar BDE geleerd heeft. Ik denk dat mensen die een BDE hebben ervaren (en dan vooral die versies waarin ze in aanraking zijn geweest met echte Liefde) een enorme voorsprong hebben op ons, niet-BDE-ers. Ik denk dat een dergelijke ervaring een dusdanig ingrijpende gebeurtenis is, dat de hele basis voor hun leven veranderd. Naar mijn idee wordt het makkelijker om de dingen in een ander, ik denk ook beter, perspectief te zien. Ik moet zelf vaak erg veel moeite doen om sommige dingen die mij overkomen in het juiste perspectief te zien.

Aan de andere kant heeft ook Desirée zo haar momenten waarin ze dat perspectief niet meer zo goed ziet. Dan is het fijn als ik in staat ben om haar aan dingen te herinneren die ze mij vertelde, en haar kan steunen. Alhoewel dat steun geven ook soms wel erg moeilijk is, omdat ik niet alles van wat in haar omgaat even goed begrijp. Dat is op zich natuurlijk vrij normaal, tussen man en vrouw, maar het wordt soms nog versterkt door het verschillende perspectief.

Er zijn zeker ook moeilijke kanten aan. Soms heb ik veel moeite om haar te begrijpen. Maar ik blijf proberen om het wel te gaan begrijpen, omdat ik denk dat ik daar erg veel van kan leren.

Wat ik soms ook moeilijk vindt is dat Desirée aangeeft soms een soort heimwee te ervaren. Een gevoel dat ze een volgende keer echt niet meer terug wil naar haar plek in deze wereld. Ik wil haar toch echt nog heel lang niet kwijt.

Geen reacties »

Nog geen reacties.

RSS-feed voor reacties op dit bericht. | TrackBack URI

Laat een reactie achter

XHTML (U kunt de volgende tags gebruiken):
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> .

*